Dzień dobry, potrzebuje pomocy bo mi się już wyczerpały pomysły. Nigdzie nie mogę znaleźć ewangelickich aktów urodzenia : 1) Mateusza Schellera (Schehlera) ok. 1762 i jego brata Johanna Gottlieba Schehlera ok 1753 . Obaj urodzili się najprawdopodobniej we wsi Strumiany ( Gerzewer). jako synowie Osadnika . W akcie ślubu Mateusza , z parafii Piaski z 03.02. 1793 jest informacja, ze był drugim synem Johanna, Georga Schehlera, zmarłego osadnika i Anny Rosiny- brak nazwiska. Mam akty ślubów i zgonów obydwu braci. . Jeżeli wierzyć zapisom w aktach zgonu to Johann Gottlieb urodził się ok 1753 r a Mateusz ok 1762 roku. Biorąc pod uwagę fakt, że osadnicy do Strumian zostali sprowadzenie w 1740 roku , nie było jeszcze wtedy parafii ewangelickiej w Piaskach . Ta powstała dopiero ok 1780 roku. nie wiem gdzie szukać aktów urodzenia braci (iata 1750-1770) 2) Aktu ślubu rodziców braci Johanna, Georga i Anny, Rosiny, chociaż istnieje prawdopodobieństwo , że przybyli na nasze ziemie już będąc małżeństwem.
3) )aktu zgonu ich ojca Johanna Georga Schehlera (na pewno przed 1793- bo tak wynika z aktu ślubu syna a z dużym prawdopodobieństwem przed 1780 rokiem bo w Piaskach nie znalazłam więc chyba zmarł między 1763 a 1780 )
4) aktu urodzenia Anny ,Rozalii Scheller ( Schehler) z domu Laube ur ok 1764 r prawdopodobnie tez Strumiany ( Gerzewer) , zony wspomnianego wyżej Mateusza, Akt małżeństwa i zgonu mam Przeszukałam parafie katolickie w Borku Wlkp chociaż byli ewangelikami ale nie wiem gdzie w okolicy ich miejsca zamieszkania była w latach 1740-1780 parafia ewangelicka a jeżeli nie było to gdzie szukać akt cywilnych.
Pozdrawiam serdecznie Basia
|