Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Szukam przodka

22 mar 2025, 14:06

Dzień dobry,

szukam aktu metrykalnego od chrztu mojej przodkini. Tyle o niej wiem:

- imię i nazwisko: Józefa Kijanowska (Kijanoska, Kijanowicz)

- urodzona według aktu ślubu lub aktu zgonu - w 1833 r. lub w 1834 r.

- Żyła w Boduszewie (parafia Murowana Goślina), obydwa sluby w Murowanej Goślinie, zmarła w Uchorowie (parafia Białężyn)

W Skokach i w Długiej Goślinie odbywają się śluby Kijanowiczów - może jej rodzice?
- Skoki, 1815: Wawrzyniec Kijanowicz i Urszula Teresa Janicka
- Długa Goślina, 1818: Walenty Kijanowicz i Marianna Jozwinka
Wśród chrztów w tamtejszych parafiach nie udało mi się odnaleźć Józefy. Po jakimś czasie tam ślad po tych ludziach zanika, pewnie zmieniają miejsce zamieszkania.

Czy miałby ktoś z Was może jakąś cenną sugestię jakim sposobem ją odnaleźć? W księgach z kolejnych parafii niczego nie znalazłem:
Murowana Goślina, Długa Goślina, Białężyn, Chojnica, Owińska, Wierzenica, Skoki, Dąbrowka Kościelna, Maniewo.

Może warto spróbować w parafiach Parkowo, Słomowo, Raczkowo, Kiszkowo. Ale nie mam do nich dostępu.

Co gdzie i jak Waszym zdaniem począć?

Pozdrawiam
Grzegorz

Re: Szukam przodka

25 mar 2025, 21:49

Spróbuj tu: https://www.basia.famula.pl/
Znajdziesz np.

Murowana Goślina (USC) - akt urodzenia, rok 1875, Księga urodzeń: Agnes /Agnieszka/ , rodzice: Franz Kubiak , Josefa Geb.Kijanowska

Długa Goślina (USC) - akt małżeństwa, rok 1879, Księga małżeństw:
Joseph Scholz (22 lat) , rodzice: Michael Scholz Łopuchowo , Anna Scholz geb.Witaszyak ,
Antonina Dąbek (22 lat) , rodzice: Martin Dąbek Łopuchowo , Josepha Dąbek geb.Kijanowska
,

Pozdrawiam Albert

25 mar 2025, 21:56

Dzięki, ale te dane znam. Nie wyjaśnia to nadal, kiedy i gdzie Józefa się urodziła.

27 mar 2025, 12:53

Dodam jeszcze:

Parafia katolicka Murowana Goślina, akt małżeństwa, wpis 5 / 1857: Marcin Dąbek (25 lat), Józefa Kijanoska (24 lat)

A.

27 mar 2025, 17:04

Dzięki! Ale to znam też oczywiście:-)
Odpowiedz