Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
01 sty 2009, 10:57
Witam w Nowym Roku!
Szukam starego, sprawdzonego przepisu na szneki z glancem. Czy ktoś ma?
A może jakiś wątek kulinarny założymy?
Pozdrawiam
Ewa
01 sty 2009, 11:13
Przepisu to ja nie znam ale ilekroć jestem u Teściów w Kościanie sznekę z glancem obowiązkowo zaliczam. Miejscowy piekarz-cukiernik robi wspaniałe (nie podaję nazwiska z przyczyn wiadomych).
Pozdrawiam wszystkich smakoszy
01 sty 2009, 21:39
Szneki z glancem ( receptura na 25 drożdżówek wg starego przepisu)
0,5 kg mąki (3 i 1/3 szklanki)
3 jaja
18 g cukru (1 łyżka)
25 dkg margaryny (masła)
250 ml mleka (1 szklanka)
5 dkg drożdży,
6 g soli (plaska łyżeczka).
Zagotować masło z mlekiem, solą i cukrem. Następnie tym płynem zaparzyć 2 szlanki przesianej mąki, wymieszać. Mieszając stopniowo wbijać żółtka. Dodać uprzednio przygotowany rozczyn drożdżowy (drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki pszennej). Całość wyrabiać drewnianą łyżką, dodając mąkę. Ciasto musi być luźne.
Po wyrobieniu formować ruloniki (bardzo cienkie wałeczki) i zwijać je w kształt „ślimaka”. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarować z wierzchu mlekiem. Piec na jasno zloty kolor (ok. 20 min.) Przestudzone smarować lukrem.
(wg „Kuchni wielkopolskiej” biblioteki „Kroniki Wielkopolski” Poznań 1992 r. wydawca Urząd Wojewódzki w Poznaniu, Wydział Kultury i Sztuki „
Smacznego
Janka
02 sty 2009, 08:20
Dzięki
Ewa
07 sty 2009, 18:59
W zeszycie mojej babci z okresu I wojny znalazłam taki przepis na zupę piwną: Półtora litra piwa zagotowac pod przykryciem,aby nie zwietrzało i zaprawic pół litrem kwaśnej śmietany,którą rozbic z 3/4 łyżki mąki.Zagotowac raz i wsypac cukru do smaku.Kipiącą wlac do wazy na pokrajany w kostkę ser twaróg.
Sama jeszcze nie próbowałam tej zupy,ale panom chyba bardzo by smakowała.Jest druga wersja tej zupy z żółtkami i grzankami,a także zupa czekoladowa-ta na lato,bo zamrażana. Pozdrawiam Barbara
07 sty 2009, 22:43
Jako uzupełnienie tego dania należy przygotować kurczaka w winie wg przepisu Basi
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.