Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
17 sty 2009, 14:52
Witam !
W imieniu mojej kuzynki nawiaze kontakt z osobami o nazwisku Kluczyński oraz ze wszystkimi, ktorzy to nazwsko maja w swoich drzewach. Poszukujemy Kluczynskich z okolic Poznania (Lodz, Dopiewo, Dopiewiec)
Slawa
17 sty 2009, 19:37
Witam!W moim drzewie mam Kluczyńskich,a mianowicie moim pra. byli Antoni Kluczyński(1864-1932) i Rozalia zd.Dudziak(1864-1932) z Markowic k/ Środy Wlkp.Wiem,że pochodzili z okolic Modrza, Dopiewa ponieważ moja babcia Marianna(1886-1940) urodziła się w Gołuskach.Jestem zainteresowany danymi o przodkach mojego pra.,służę danymi o Jego potomstwie.Duża rodzina Kluczyńskich mieszkała w o okolicach Będlewa jak wynika z Poznań-Projekt ale ja nie mogę znależć na razie powiązania bo korzystam z przekazów rodzinnych .
Pozdrawiam Paweł
17 sty 2009, 20:01
Witam

Dziekuje za informacje. Kluczynskimi jest zainteresowana moja kuzynka i jej maz. A czy byles kiedykolwiek na zlocie Kluczynskich w Konstancinie u siostr?
Ich dziadkiem byl Jakub Kluczynski ur. w Bedlewie, (syn Franciszka i Antoniny Stepa) zam. Dopiewiec, ktory w 1881 roku ozenil sie z Katarzyna Remlein.
Napisze na priv.
Slawa
25 sty 2012, 18:26
guciorek napisał(a):Witam !
W imieniu mojej kuzynki nawiaze kontakt z osobami o nazwisku Kluczyński oraz ze wszystkimi, ktorzy to nazwsko maja w swoich drzewach. Poszukujemy Kluczynskich z okolic Poznania (Lodz, Dopiewo, Dopiewiec)
Slawa
Pawel napisał(a):Witam!W moim drzewie mam Kluczyńskich,a mianowicie moim pra. byli Antoni Kluczyński(1864-1932) i Rozalia zd.Dudziak(1864-1932) z Markowic k/ Środy Wlkp.Wiem,że pochodzili z okolic Modrza, Dopiewa ponieważ moja babcia Marianna(1886-1940) urodziła się w Gołuskach.Jestem zainteresowany danymi o przodkach mojego pra.,służę danymi o Jego potomstwie.Duża rodzina Kluczyńskich mieszkała w o okolicach Będlewa jak wynika z Poznań-Projekt ale ja nie mogę znależć na razie powiązania bo korzystam z przekazów rodzinnych .
Pozdrawiam Paweł
Witam. Moja babcia nosila nazwisko Kluczyńska Julianna rodzce to Szczepan lub Stefan Kluczyński i Antonina z domu Blaszczyk pochodzili z Miesciska woj.wielkopolskie.P

ozdrawiam Ewa
02 lut 2012, 21:51
Witam!Moi prapra. Marcin Kluczyński{1826-1897) i Antonina zd. Jaśniak mieszkali w Gołuskach k/Poznania.Do tej pory ustaliłem dwójkę ich synów tj. Andrzeja(1858-?) i Antoniego(1864-1928) mój pradziadek.W 1932 roku ukazał się nekrolog w Dzienniku Poznańskim o śmierci mojej prababci Rozalii Kluczyńskiej,w której wymieniona jest między innymi rodzina z "Wągrówca".Być może Twój pra. Szczepan był krewnym{bratem} mojego pra.
Pozdrawiam!
Paweł
03 lut 2012, 08:54
Pawel napisał(a):Witam!Moi prapra. Marcin Kluczyński{1826-1897) i Antonina zd. Jaśniak mieszkali w Gołuskach k/Poznania.Do tej pory ustaliłem dwójkę ich synów tj. Andrzeja(1858-?) i Antoniego(1864-1928) mój pradziadek.W 1932 roku ukazał się nekrolog w Dzienniku Poznańskim o śmierci mojej prababci Rozalii Kluczyńskiej,w której wymieniona jest między innymi rodzina z "Wągrówca".Być może Twój pra. Szczepan był krewnym{bratem} mojego pra.
Pozdrawiam!
Paweł
witam!Równiez mam rodzine w Wagrowcu!Matka Szepana to Anna Peschka?? a ojciec Wlasyslaw lub Stanislaw Kluczyński.Szcepan ur.w 1891 roku w Zakrzewiu.moze to kuzynostwo??Jezeli bedziesz mial wiecej informacji na temat Kluczynskich pisz!!Anna Peschka pochodzenia prawdopodobnie niemieckiego?!Nie moge nigdzie znalezc aktu jej urodzenia.
18 lut 2012, 21:16
Dobry wieczór moja babcia ,mama mojej mamy tez była z domu Kluczyńska,ur. się w Komornikach w 1896 roku. W1921 roku poślubiła Franciszka Marcinkowskiego w Poznaniu i od lat 50 mieszkała w Gorzowie .
18 lut 2012, 21:37
[quote="Pawel"]Witam!Moi prapra. Marcin Kluczyński{1826-1897) i Antonina zd. Jaśniak mieszkali w Gołuskach k/Poznania.Do tej pory ustaliłem dwójkę ich synów tj. Andrzeja(1858-?) i Antoniego(1864-1928) mój pradziadek.W 1932 roku ukazał się nekrolog w Dzienniku Poznańskim o śmierci mojej prababci Rozalii Kluczyńskiej,w której wymieniona jest między innymi rodzina z "Wągrówca".Być może Twój pra. Szczepan był krewnym{bratem} mojego pra.
Pozdrawiam!
Paweł[/quote]
Witam !
Pawle tak z ciekawości,czy Antonina to może córka Andrzeja Jaśniaka i Marianny?
Mój pra Mikołaj Bąk ślubował w 1844 roku z Helena Jaśniak ur.w 1822 r w Drożdzycach parafia Modrze.
Krzysztof.
19 lut 2012, 11:12
RITA napisał(a):Dobry wieczór moja babcia ,mama mojej mamy tez była z domu Kluczyńska,ur. się w Komornikach w 1896 roku. W1921 roku poślubiła Franciszka Marcinkowskiego w Poznaniu i od lat 50 mieszkała w Gorzowie .
Witam.Ja jestem z Gorzowa Wlkp moja babcia Juianna z domu Kluczynska pochodzila z Miesciska ale po slubie od 1945 mieszkala w Gorzowie wlkp .jak miala na imie twoja babcia i jej rodzice?
19 lut 2012, 18:28
WITAJ EWO. Babunia miała na imię Jadwiga a jej rodzice to Józef i Michalina.
19 lut 2012, 19:43
RITA napisał(a):WITAJ EWO. Babunia miała na imię Jadwiga a jej rodzice to Józef i Michalina.
Witam Rito a czy Józef mial brata lub kuzyna Wladyslawa i gdzie byl urodzony?
19 lut 2012, 19:50
ewa7624 napisał(a):RITA napisał(a):WITAJ EWO. Babunia miała na imię Jadwiga a jej rodzice to Józef i Michalina.
Witam Rito a czy Józef mial brata lub kuzyna Szczepana i gdzie byl urodzony?
Rodzice Szaepana to Wladyslaw i Anna Kluczyńscy
20 lut 2012, 21:48
Witam!Krzysztofie moja prapra Antonina Kluczyńska(1824-1900) była córką Eugeniusza i Marianny Jaśniak.Prawdopodobnie pochodziła z Łagiewnik t.j. blisko Drożdżyc możliwe jest,że byli spokrewnieni z Andrzejem .Pierwszym mężem Antoniny był Wojciech Ławniczak,z którym miała córkę Mariannę, żonę Jana Cerby z Konarzewa.
Pozdrawiam
Paweł
20 lut 2012, 22:07
Witam,ojciec Jadwigi Józef Walentin nie miał brata ,a o kuzynie niestety nic nie wiem.Przynajmniej na razie.
20 lut 2012, 22:16
RITA napisał(a):Witam,ojciec Jadwigi Józef Walentin nie miał brata ,a o kuzynie niestety nic nie wiem.Przynajmniej na razie.
Witam szkoda bo ja tez nie mam za duzo informacji z opowiadan babci miala w gorzowie kuzynke ?Jutro zadzwonie do cioci moze ona cos wiecej bedzie wiedziec.
23 lut 2012, 14:27
Witaj Rito.Wiec dzwonilam do cioci imienia nie zna ale wie ze mieszkala gdzies na Warszawskiej w Gorzowie to prawie jak na Czechow sie jedzie .Czekam na odpowiedz czy na tej ulicy mieszkala Jadwiga.
23 lut 2012, 18:01
Paweł!
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam: Krzysztof.
25 lut 2012, 19:42
Dobry wieczór Ewo,troszkę to trwało ale dowiedziałam od moich ciotek że babunia nie miała krewnych w Gorzowie. Babunia Jadwiga urodziła się i do wojny mieszkała w Poznaniu,jej ojciec nie miał brata tylko trzy siostry. A Jadwiga miała dwóch braci Stanisława i Wincentego. Ten drugi zmarł bezdzietnie w 2000roku pod Londynem gdzie mieszkał od1946.A Stanisław od po wojnie mieszkał w Dreznie.
28 lut 2012, 14:16
To nazwisko znam z Puszczykowa pod Poznaniem - lata okupacji i po wojnie.Nie wiem,czy potomkowie mieszkają tam do dziś?
Pozdrawiam
Bogusław Kwiatecki
28 lut 2012, 20:15
RITA napisał(a):Dobry wieczór Ewo,troszkę to trwało ale dowiedziałam od moich ciotek że babunia nie miała krewnych w Gorzowie. Babunia Jadwiga urodziła się i do wojny mieszkała w Poznaniu,jej ojciec nie miał brata tylko trzy siostry. A Jadwiga miała dwóch braci Stanisława i Wincentego. Ten drugi zmarł bezdzietnie w 2000roku pod Londynem gdzie mieszkał od1946.A Stanisław od po wojnie mieszkał w Dreznie.
Witaj Rto moze nie wiedziala ze miala krewnych w Gorzowie moze to bylo kuzynostwo w Gorzowie byla jeszcze jedna kuzynka babci i po mezu nazywala sie Rajmund Maria
10 mar 2012, 21:30
Witam, mój pradziadek Walenty Dudziak był bratem Rozalii Kluczyńskiej z Markowic, pradziadek spoczywa na cmentarzu w Środzie Wielkopolskiej, Rozalia w Markowicach przy kościele, kilka lat temu przez Wiktorię Dudziak (córkę Walentego) poznałam Pani ąDanutę Paschke z d. Kluczyńska, która kiedyś zamieszkiwała w Markowicach, potem w Swarzędzu, a teraz chyba w Kościanie
13 mar 2012, 21:30
Witam!Lidio Rozalia i Antoni Kluczyńscy wraz czwórką swoich synów :Stanisławem(1895-1936) ,Ignacym (1898-1919),Antonim(1900-1964),Janem(1902-1937)pochowani są przy kościele w Krerowie.
Walenty Dudziak syn Wawrzyńca i Zofii zd. Grzelak oprócz Rozalii(1864-1932) miał jeszcze następujące rodzeństwo:Kacpra{1852-1857),Mariannę(1859-1859),Agnieszkę(1860-?) Kasztelan żonę Pawła i Katarzynę(1849-?) Nyczak żonę Walentego.
Wiem, że Walenty wraz z żoną Marianną(1861-?) zd.Jankowską miał siedem córek mieszkał w Włostowie k/Środy Wlkp.jeśli to możliwe chciałbym trochę więcej inf. o Jego rodzinie może być na priv.
Pozdrawiam
Paweł
17 kwi 2012, 14:23
Witam!
Czy KLUCZYŃSKI z rejonu Konarzewa/Wielkopolska/ są w kręgu zainteresowania?
Pozdrawiam - kwiat
b.kwiatecki@bankowy.com.pl
17 kwi 2012, 20:36
Dla mnie jak najbardziej Konarzewo/Dopiewiec jest w kręgu zainteresowania
Pozdrawiam
Slawa
17 kwi 2012, 21:17
Witam!
Tak się składa, że kuzynka mojej mamy- Agnieszka Szaroszyk z Chomęcic w roku 1897 bierze ślub w Konarzewie z Franciszkiem Kluczyńskim z Konarzewa(jest w bazie ZOSIA pod "Szaroszyk").Nie mogę ustalić miejsca ur.Franciszka i nic nie wiem o dzieciach z tego małżeństwa. Czy Pani ma jakieś informacje w tym temacie?
Pozdrawiam - kwiat
Proszę o wiadomość pw
17 kwi 2012, 22:42
Paweł ze Śremu, dawno nie wchodziłam na to forum jestem troczę zajęta zawodowo i byłam chora, ale chętnie nawiąże kontakt, tak jak pisałam jestem prawnuczką Walentego (wnuczką Agnieszki- jednej z nie siedmiu ale dziewięciu jego córek (tych dzieci które przeżyły, bo było ich więcej)- trzy lata temu zmarła Wiktoria, ostatnia z córek Walentego,opiekowałam się w moim domu nią i dwa lata przed śmiercią odwiedziła ją Pani Danusia Kluczyńska, mam gdzieś zdjęcie. Proszę napisać czy jest Pan tylko związany z rodziną Kluczyńskich czy także Dudziaków, pozdrawiam mój mail lidiakisielewska6@ wp.pl
18 kwi 2012, 19:47
Witam!Lidio jestem spokrewniony z Kluczyńskimi i z Dudziakami,moi pra. Antoni i Rozalia zd.Dudziak Kluczyńscy mieszkali początkowo w Gołuskach k/Konarzewa a pózniej w Markowicach k/Środy.W moim drzewie,tworzonym na portalu My Heritage mam gałązkę dotyczącą rodziny Dudziaków.Wysłałem zaproszenie i zapraszam wspólnego tworzenia.
Pozdrawiam
Paweł
23 kwi 2012, 01:32
cześć. jestem z Warszawy. Cieszę się że Kluczyńscy się integrują i szukają. Generalnie pochodzimy ponoć z Litwy i WSZYSCY w mniejszym lub większym stopniu jesteśmy spokrewnieni. Mamy nawet ulicę w Warszawie. Rodziny Kluczyńskich. Pozdrawiam Kluczyńskich i przypominam że nie tylko w Wielkopolsce mieszkamy>
23 kwi 2012, 20:59
Witam!Myślę(moje przypuszczenia) ,że istnieje kilka źródeł i miejsc gdzie pojawia się nazwisko Kluczyński i niekoniecznie ze sobą powiązane.Ród Kluczyńskich herbu Jasieńczyk wywodzi się z miejscowości Klucze w Małopolsce z okolic Buska, od którego przyjął nazwisko i prawdopodobnie część tego rodu trafiła na Litwę spokrewnieni z Lanckorońskimi (abp Wincenty Kluczyński) część w okolice Kielc (bp Andrzej Kluczyński).Linia Kluczyńskich bez herbu z Wielkopolski prawdopodobnie przyjęła nazwisko od miejscowości Kluczewo k/Śmigla (jeden ród) i od miejscowości Kluczewo k/Szamotuł (drugi ród).Duży ród Kluczyńskich występuje też w okolicach Gorzyc na Pałukach jak i na Pomorzu.Jak na razie nie znalazłem powiązania między tymi rodami.Jeśli ktoś ma trochę więcej inf. o pochodzeniu i powiązaniach między tymi rodzinami to proszę o nie.
Pozdrawiam
Paweł
23 kwi 2012, 21:25
Witam Pawła!
W Gołuskach był chyba też Franciszek Kluczyński s. Franciszka i Katarzyny Mielcarek.Urodzony w roku 1873, zmarł w 1970?. W roku 1897 ożenił się z Agnieszką Szaroszyk z Chomęcic.
Pozdrawiam - kwiat
24 kwi 2012, 10:27
kluczyn7 napisał(a):cześć. jestem z Warszawy. Cieszę się że Kluczyńscy się integrują i szukają. Generalnie pochodzimy ponoć z Litwy i WSZYSCY w mniejszym lub większym stopniu jesteśmy spokrewnieni. Mamy nawet ulicę w Warszawie. Rodziny Kluczyńskich. Pozdrawiam Kluczyńskich i przypominam że nie tylko w Wielkopolsce mieszkamy>
Witam czy twoja rodzina pochodzila z wielkopolski?
28 kwi 2012, 23:45
guciorek napisał(a):Dla mnie jak najbardziej Konarzewo/Dopiewiec jest w kręgu zainteresowania
Pozdrawiam
Slawa
Witaj Sławko,
Wczoraj poszukiwałem groby przodków w Konarzewie, a ponieważ zapamiętałem Twój post, więc podaję to co znalazłem:
Kluczyńscy
Jan 1870 -1949
Anna 1888 - 1969
Franciszek 1907 - 1944
Również na nagrobku widnieje nazwisko
Gryska Gabriela 1915 - 2001.
pozdrawiam
Piotr
29 kwi 2012, 08:08
Dziekuje bardzo za info
Sława
19 cze 2012, 12:06
Witam
Paweł, żeby sprawę bardziej skomplikować podaję inne gniazdo rodowe Kluczyńskich:
Mój dziadek Wincenty Kluczyński herbu Jasieńczyk /sygnet w posiadaniu/ pochodził z Bobrujska nad Berezyną.Majątkiem rodowym były pobliskie Ozarycze,a w Bobrujsku posiadali dom przy ulicy Gogolewskiej.Ukończył szkołe oficerską w Tyflisie/ob. Tbilisi/ i brał udział w I w.św. jako oficer carski.
Później wraz z korpusem gen. Dowobora-Muśnickiego znalazł się w Wielkopolsce gdzie był dowódca 69 PP w Gnieźnie /1920-1935/.Zdymisjonowany za brak poparcia Piłsudskiego przez pułki poznańskie
mieszkał do 1939 w Gnieźnie/przy ul. Dąbrówki a potem Mieszka/W czasie walk 1939 Był dowódcą obrony p.lot. sztabu Armii Poznań.Po kapitulacji po Warszawą dostał się do oflagu IIC Woldenberg.
Po wojnie / dalej mieszkając w Gnieźnie/ był inspektorem szkół podchorążych.Zmarł w 1951 w Gnieźnie,
Jego grób do lat 80 znajdował się na lewo od wejścia na cmentarz/obecnie ekshumowany spoczywa w Wieliczce obok córek i żony/
Tyle z przekazów rodzinnych, może ktoś wie więcej?
Pozdrawiam wszystkich Kluczyńskich!
20 cze 2012, 19:37
Witam!Jarku w Oflagu II C w Waldenbergu osadzeni byli moi wujkowie Józef,Antoni,Alfons i Wacław Kluczyńscy,którzy brali udział w kampanii wrześniowej w szeregach Armii Poznań.Józef Kluczyński(1893-1964) oficer armii pruskiej uczestniczył w powstaniu wielkopolskim w dowództwie frontu północnego dowodzonego przez pułk.Grudzielskiego,później pełnił służbę oficera liniowego do 1922 w 58 P.P.Wlkp.W sierpniu w 1939r.został powołany jako oficer rezerwy do służby wojskowej w Wydziale II,gdzie po kapitulacji Warszawy dostał się do niewoli.W Waldenbergu angażował się w prace oświatową i gospodarczą,był członkiem sądu koleżeńskiego.Z przekazanych mi informacji od cioci (córki Józefa)wnioskuję że,mój wujek znał dobrze Twojego dziadka ,ponieważ pod koniec lat 40 odwiedził Go w Jerce k/Kościana pułk.Kluczyński i długo ze sobą rozmawiali w zamkniętym pokoju, a na pytanie kto to był wujek odpowiedział "daleki krewny"
Pozdrawiam
Pawel.
06 lip 2012, 15:36
Witam wszystkich .Otrzymalam dzis akty zgonu moich prapradziadkow i niestety zadnych danych co do rodziców ani u dziadka ani u babi .Jest napisane miejce urodzenia i dane rodziców nieznane przez zgłaszajacych.Mam tylko daty zgonów Anna Kluczyńska z Paszków 1932rok Miescisko zmarla w wieku 72 lat i dziadka Stanislaw Kluczyński 1934 zmarl w wieku 78 lat Miescisko. ,zglaszajaca zgon Joanna Wieczorek corka.Moze cos komu mówia te nazwiska i imiona.Co dalej robic z tym fantem nie mam pomyslu gdzie dalej szukac?
06 lip 2012, 17:30
Pani Ewo!
Czy dobrze rozumiem, że babcia zmarła w Mieścisku w roku 1932, a dziadek także w Miescisku w 1934? Jeżeli tak jest, to ksero aktów ich zgonów uzyska Pani za kilka złotych z Urzędu Gminy w Mieścisku.Sam też stamtąd otrzymywałem potrzebne dokumenty.
Nazwisko Kluczyński , jeśli dobrze pamiętam, można też spotkać w księgach parafialnych Sarbii, sąsiadującej z Mieściskiem. Proszę o kontakt na moją skrzynkę
b.kwiatecki@ bankowy.com.pl
Pozdrawiam - kwiat
Bogusław Kwiatecki
06 lip 2012, 20:17
Witam!
Ksera aktów zgonu w/w małżonków w USC Duszniki lub Młodasko /nie Mieściskach/ - jeśli chodzi o parafię to z pewnością Bytyń, albo Ceradz Kościelny.
06 lip 2012, 20:42
Witaj, Jacku!
Nie rozumiem, dlaczego aktów zgonów z miejscowości Mieścisko nie szukać w Miescisku?
Chodzi o rok 1932 i 1934.Wtedy był tam USC i parafia.Możesz wyjaśnić?
Pozdrawiam
kwiat
06 lip 2012, 21:07
Mam akty zgonów jak pisalam wyzej tylko nie ma w nich danych o rodzicach prapradziadków,czyli imion ich rodzicow i nazwisk.Pisze miejsce urodzenia nieznane i imiona rodziców nieznane.
06 lip 2012, 22:59
W Mieścisku pow Wągrowiec mieszkała rodzina Michała Kluczyńskiego i Józefy Tańskiej (slub ich jest na PP,Mieścisko 11/1845)
dzieci ich to:Ignacy ur.26.07.1852 Kożlanka
Szczepan ur.16.12.1855 Kożlanka
Wacław ur.23.09.1860 Mieścisko
Hipolit Ur.13.08.1862 Mieścisko
Kamil ur.19.08.1865 Miescisko
chrzestnymi jednego z dzieci byli Jakub Kluczynski i Agnes Talarewicz
Elżbieta
07 lip 2012, 09:09
lusia1942 napisał(a):W Mieścisku pow Wągrowiec mieszkała rodzina Michała Kluczyńskiego i Józefy Tańskiej (slub ich jest na PP,Mieścisko 11/1845)
dzieci ich to:Ignacy ur.26.07.1852 Kożlanka
Szczepan ur.16.12.1855 Kożlanka
Wacław ur.23.09.1860 Mieścisko
Hipolit Ur.13.08.1862 Mieścisko
Kamil ur.19.08.1865 Miescisko
chrzestnymi jednego z dzieci byli Jakub Kluczynski i Agnes Talarewicz
Elżbieta
Witam Elu napewno jestem spokrewniona z ta rodzina ale bedzie to chyba kuzynostwo gdyz moj pradziadek mieszkal w Kozlance i babcia moja tez jest tam urodzona.Informacje napewno sie przydadza.Intryguje mnie ten WacLaw gdyz moj prapradziadek ma pisane raz Wladislaus a raz Stanislaw a moze ma byc Waclaw .Posiadam akt slubu Stanislawa Kluczynskiego(nie jestem pewna czy to akt prapradziadków ale go wyciagnelam z archiwum) i jest tam napisane matka Josepa Tanska a ztego co piszesz to Waclaw najbardziej pasuje. Syn Stanislawa to Szczepan ur. 1891 Zakrzewo moj pradziadek .Elu jezeli masz wiecej informacji to prosze napisz.
07 lip 2012, 12:01
Witaj Ewo - podaję Ci jeszcze jeden trop do Kluczyńskich.
20.01.1867 w parafii Sarbia / koło Mieściska/ bierze ślub Jakub Kluczyński /lat 40/- wdowiec
z Kuszewa z Magdaleną Rakoską /lat 35/- wdowa z Sarbii.
Pozdrawiam - kwiat
07 lip 2012, 12:39
Oj Ewo,Ewo!
Ostatnim postem wywrócilaś wszystko.Piszesz,że posiadasz akt ślubu Stanislawa i jego matką jest Józefa Tanska.Wczoraj przejrzałam wszystkie skany z Mieściska i nie ma w rodzinie Michala i Józefy syna Stanislawa,znalazłam tylko to co napisalam.Sprawdż jeszcze to, czy Julianna może być córką tego Szczepana,którego wymieniłam.Podejrzewam,że mamy tu do czynienia z trzema rodzinami równolegle.Michal (1822), Marcin(1826) i Jakub(1827) a ponieważ w rodzinach powtarzają sie imiona ,dlatego należy obrać właściwa ścieżkę.Napewno po jakimś czasie połączysz wszystko.Życzę powodzenia Elżbieta
07 lip 2012, 15:34
lusia1942 napisał(a):Oj Ewo,Ewo!
Ostatnim postem wywrócilaś wszystko.Piszesz,że posiadasz akt ślubu Stanislawa i jego matką jest Józefa Tanska.Wczoraj przejrzałam wszystkie skany z Mieściska i nie ma w rodzinie Michala i Józefy syna Stanislawa,znalazłam tylko to co napisalam.Sprawdż jeszcze to, czy Julianna może być córką tego Szczepana,którego wymieniłam.Podejrzewam,że mamy tu do czynienia z trzema rodzinami równolegle.Michal (1822), Marcin(1826) i Jakub(1827) a ponieważ w rodzinach powtarzają sie imiona ,dlatego należy obrać właściwa ścieżkę.Napewno po jakimś czasie połączysz wszystko.Życzę powodzenia Elżbieta
Stanislaw Kluczyński i Anna Paschka(Paszka) poznan project Janowiec 1884 mam akt w domu i tam pisze ze matka Stanislawa to Joshepa Tanska a ojciec chyba Michal ale nie moge rozczytac swiadkiem byl Michal Kluczyński i Franciszek Andrzejewski.Stanislaw jest w nawiasie zapisany a wczesniejsze imiina nie moge rozczytac ale wydaje mi sie ze to Wladyslaw Stanislaus (Stanislaw)Kluczynski

tak zapisane imie slubujacego
Co do Córki mojego Szczepana ur.1891 pradziadek to mial on córke Julianne która byla moja babcia ur.1924r a co do córki Twego Szczepana to nie wiem
Ostatnio edytowano 07 lip 2012, 15:59 przez
ewa7624, łącznie edytowano 2 razy
07 lip 2012, 15:38
kwiat napisał(a):Witaj Ewo - podaję Ci jeszcze jeden trop do Kluczyńskich.
20.01.1867 w parafii Sarbia / koło Mieściska/ bierze ślub Jakub Kluczyński /lat 40/- wdowiec
z Kuszewa z Magdaleną Rakoską /lat 35/- wdowa z Sarbii.
Pozdrawiam - kwiat
Dzieki za informacje ale na razie nic mi to nie mówi,ale zakoduje to moze sie przydac

moze dojde do slubu Jakuba.
12 lip 2012, 18:31
Pawel napisał(a):Witam!Myślę(moje przypuszczenia) ,że istnieje kilka źródeł i miejsc gdzie pojawia się nazwisko Kluczyński i niekoniecznie ze sobą powiązane.Ród Kluczyńskich herbu Jasieńczyk wywodzi się z miejscowości Klucze w Małopolsce z okolic Buska, od którego przyjął nazwisko i prawdopodobnie część tego rodu trafiła na Litwę spokrewnieni z Lanckorońskimi (abp Wincenty Kluczyński) część w okolice Kielc (bp Andrzej Kluczyński).Linia Kluczyńskich bez herbu z Wielkopolski prawdopodobnie przyjęła nazwisko od miejscowości Kluczewo k/Śmigla (jeden ród) i od miejscowości Kluczewo k/Szamotuł (drugi ród).Duży ród Kluczyńskich występuje też w okolicach Gorzyc na Pałukach jak i na Pomorzu.Jak na razie nie znalazłem powiązania między tymi rodami.Jeśli ktoś ma trochę więcej inf. o pochodzeniu i powiązaniach między tymi rodzinami to proszę o nie.
Pozdrawiam
Paweł
Witam, jestem tu od niedawna. Są jeszcze Kluczyńscy herbu Sas z Kluczowa (Kluczów Wielki i Kluczów Mały), to jest na Ziemi Halickiej (Ruś Czerwona). To tak na marginesie.
Linia wielkopolska raczej nie pochodzi od nazw tych wsi, ponieważ były to ziemie w administracji pruskiej i nazewnictwo polskie wprowadzono po 1918 roku. Podobnie na Pomorzu. Książę Sapieha dopiero zaczął sprowadzać z Mazowsza na Wielkopolskę katolicką ludność gdyż tereny tamte były wyniszczone wojnami i chorobami. Brakowało rąk do pracy. Nazwano ich Mazurami Wieleńskimi od Wielenia oczywiście, gdzie Sapieha rezydował. Mieszali się z rodzinami niemieckimi, najważniejsza była katolicka tradycja. Według mnie Kluczyńscy nie są rdzennymi mieszkańcami Wielkopolski, choć tam jest ich najwięcej.
Moja rodzina po mieczu pochodzi z Dopiewca. Najdalej doszedłem do Franciszka ale już nie wiem nic o jego rodzicach. Nie wiem też kiedy i gdzie się urodził (~1829?). Franciszek z Antoniną Stempa (1829-1909) wydali na świat sześcioro dzieci z czego połowa zmarła zaraz po porodzie. Jednym z nich był Jakub, mój pradziadek. Jakub miał dwie żony, które wydały na świat 16 dzieci z czego dorosłego wieku dożyło sześcioro. Między innymi Stanisław, mój dziadek. Oczywiście zainteresowany jestem rodem Kluczyńskich. Jeśli byłaby możliwość uzyskania jakiejś wiedzy z Kierunku Dopiewo - Dopiewiec to bardzo proszę. Pozdrawiam.
AK.
12 lip 2012, 21:36
Witaj AK!
Mam w swoim drzewie Franciszka Kluczyńskiego z Konarzewa.Żył w 1873-1970,jego rodzice : Franciszek Kluczyński i Katarzyna Mielcarek.Ożenił się z Agnieszką SZAROSZYK(1873-1948)
Ślub w USC Konarzewo w 1897 roku. SZAROSZYK to nazwisko rodowe mojej mamy.
Jeżeli ta informacja coś Panu da, proszę odpisać - kwiat
20 lip 2012, 10:46
kwiat napisał(a):Witaj AK!
Mam w swoim drzewie Franciszka Kluczyńskiego z Konarzewa.Żył w 1873-1970,jego rodzice : Franciszek Kluczyński i Katarzyna Mielcarek.Ożenił się z Agnieszką SZAROSZYK(1873-1948)
Cześć KWIAT.
Żoną Franciszka była Antonina Stempa/Stępa 1829-1909 to i on sam penie był jej rówieśnikiem?.
Mojemu Franciszkowi urodził się syn Jakub w 1855 roku więc to nie może być Twój, ale może być np. bratankiem mojego. Poza Jakubem byli jeszcze:
Wiktoria ur. w 1858;
Marianna 1863-68;
Stanisław i Józef 1865-1865;
Jan ur. w 1869 - pierwsza żona Antonina Grabska 1882-1904, druga Anna Szulc (brak danych).
20 lip 2012, 11:03
kwiat napisał(a):Witaj AK!
Cześć KWIAT.
Żoną Franciszka była Antonina Stempa/Stępa 1829-1909 to i on sam penie był jej rówieśnikiem?.
Mojemu Franciszkowi urodził się syn Jakub w 1855 roku więc to nie może być Twój, ale może być np. bratankiem mojego. Poza Jakubem byli jeszcze:
Wiktoria ur. w 1858;
Marianna 1863-68;
Stanisław i Józef 1865-1865;
Jan ur. w 1869 - pierwsza żona Antonina Grabska 1882-1904, druga Anna Szulc (brak danych).
WYSŁAŁEM NIECHCĄCYMężem Wiktorii był Wojciech Lechna - uczestnik Powstania Wiekopolskiego i Delegat na Polski Sejm Dzielnicowy w Poznaniu.
Jakub był dwa razy żonaty: Katarzyna Remlein, a następnie Maria Fercz. Z tych związków było 17-cioro dzieci, z których tylko sześcioro dożyło sędziwego wieku.
Interesuje mnie czy są jakieś wcześniejsze dane, może osiemnastowieczne dotyczące Kluczyńskich. Jeśli Pan coś wie to chętnie się dowiem. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
AK.