Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
20 maja 2025, 18:20
Dzień dobry zwracam się z pytaniem czy mają Państwo może jakikolwiek pomysł jak mogło brzmieć nazwisko zapisane w takiej formie STURIANKA, STRZORNIERKA, STRUZPSKA za wszelkie sugestie będę wdzięczna pozdrawiam Renata.
20 maja 2025, 19:42
Witam !
Pierwsze skojarzenie nazwiska STURIANKA jakby wywodziło się z z rosyjskiego? Lecz może to być też od STURIANA? Drugie STRZORNIERKA nie wykluczone, że może wywodzić się od STRZORNIERZ? STRUZPSKA nasuwa się mi taka myśl iż może być pochodzenie tego nazwiska od STRÓŻA ? Ktoś przejęzyczył wyraz?, być może chciał zapisać w języku niemieckim? Takie są moje sugestie, jednak mogą być całkiem inne znaczenia nazwisk.
Ciekaw jestem , innych ciekawych skojarzeń.
20 maja 2025, 20:45
Np. nazwisko Stróż w wersji panieńskiej brzmi prawidłowo w obecnej ortografii Stróżanka . W wersji gwarowej może być Stróżonka , Struzionka , Stróżąnka itd.
Istnieje też kwestia prawidłowego odczytania niewyraźnego pisma ręcznego.
Pozdrawiam
Janusz
20 maja 2025, 20:52
Jeśli to zapisy w księdze kościelnej, to wcale bym się nie zdziwił gdyby chodziło o Stróżankę (Strurzanka) zapisaną z błędami, bo księża nie dosyć, że byli na bakier z ortografią, to jeszcze bardzo lubili przekręcać i udziwniać proste nazwiska panien.
24 maja 2025, 21:24
Szkoda, że nie zamieszczono obrazka na którym znajdują się cytowane zapisy, bo wydaje się, że sam odczyt mógł nie być zbyt wierny - co przy charakterze pisma z dawnych czasów nawet nie dziwi.
Notabene jeśli to np. wiek XVIII, to trudno tu mówić o ortografii w rozumieniu dzisiejszym. Reguły zapisu nie były jeszcze wówczas skodyfikowane.