Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
14 sie 2025, 21:43
Poszukuję informacji o rodzinie Jana i Agnieszki (z domu Kokot) Nawrockich. Ślub 1883 w Orpiszewie - Jan wcześniej używał nazwiska Nawrot. Ich dzieci: Marianna (1884), Rozalia (1886), Antoni (1888), Józefa (1890), Walenty (1892), Wojciech (1894), Marianna/Maria (1896), Michał (1897), Ewa (1902). Walenty, Wojciech i Michał to Powstańcy Wielkopolscy. Michał walczył również w Armii gen. Hallera. Walenty wyemigrował do Francji, miał córkę Zofię.
Wojciech był maszynistą i moim pradziadkiem. Szczególnie interesuje mnie miejsce pochówku Jana i Agnieszki Nawrockich - gdy Jan zmarł w 1924 r., zamieszkiwali w Sieroszewicach
14 sie 2025, 23:23
Mam w drzewie Michała Nawrockiego ur. 1897 w Walentynowie,który jako wdowiec ożenił się z Agnieszką Szperlik (1915-1991).Z tego drugiego małżeństwa nie było potomstwa.
15 sie 2025, 08:19
Zgadza się. A czy posiada Pani może jakieś fotografie? Zbieram materiały o tej rodzinie (począwszy od Wojciecha, ojca Jana, ur. 1835), celem przygotowania fotoksiążki (wystarczy mi zdjęcie starego zdjęcia wykonane telefonem). Gdyby była Pani zainteresowana moimi materiałami, chętnie się podzielę
15 sie 2025, 16:18
Chętnie poznam dane pierwszej żony Michała.
Daty Michała i Agnieszki oraz Włodzimierza są w internecie na cmentarniku ostrowskim parafii przy ul. Limanowskiego.
Jakieś zdjęcie mam,ale dopiero za tydzień kończę urlop i do Pani napiszę.
W projekcie WTG Gniazdo o powstańcach wlkp. nasz Michał nie figuruje,chyba że jest to ten,o którym brak danych i wtedy warto by uzupełnić.
Pozdrawiam.
Barbara