Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
06 cze 2023, 18:50
Mili forumowicze,
tekstu w języku ojczystym nie mogę odczytać.
Chodzi o akt nr 10 na str. 53 (skanie 49)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/1829069Jak odczytacie wyrazy w miejscach "???", we fragmentach:
1. "??? akt zejścia wyjęty z Księgi"
2. "Gminy Dobrowa udowadnia w ??????? ????? swej"
3. "zamieszkałej ????? w ???? ?????? który akt uszanowania został ?????, ????Anna Dorota"
4. "gminy Ślesińskiej zaświadcza ???? ????? tego małżeństwa"
5. "po zmarłym Michale Werniku ???? akt zejścia"
6. "Jędrzejewska ??? akt zejścia wyjęty".
06 cze 2023, 22:17
1. JAK
2. ASYSTENCJI MATKI
3. WLOSCIANKI W WSI LIPINACH ...ktorej akt uszanowania zostal uczyniony, tudzież...
4. Zaswiadcza, wdowa z pierwszego małżeństwa ...
5. jako
6. jak
07 cze 2023, 08:13
Dzień dobry.
Gorąca prośba o pomoc w odczytaniu imion i nazwisk obojga rodziców zmarłej (wiem jedynie, że z domu była Byczkowska). Przy okazji, byłoby wspaniale móc odczytać datę urodzenia (o ile jest tu napisana). Z góry uprzejmie dziękuję.

Serdecznie pozdrawiam,
Radek
07 cze 2023, 08:57
krambud napisał(a):1. JAK
2. ASYSTENCJI MATKI
3. WLOSCIANKI W WSI LIPINACH ...ktorej akt uszanowania zostal uczyniony, tudzież...
4. Zaswiadcza, wdowa z pierwszego małżeństwa ...
5. jako
6. jak
Dziękuję bardzo.
Faktycznie, tam zamiast dzisiejszego "j" jest chyba wszędzie "i".
W punkcie 2, ciekawe co robi pionowa kreska między "t" a "k".
Mam jeszcze prośbę o odczytanie wyrazów w miejscach "???" w drugiej części
tego aktu nr 10 na str. 53 (skanie 49)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/18290691. "uczyniony - ???? ????? żądania abyśmy do ????? między nami ????? małżeństwa"
2. "roku bieżącego. ???? ???? tamowania rzeczonego małżeństwa"
3. "uwiadomieni nie zostaliśmy. o Rodzica ????? ?? ???? tegoż małżeństwa zezwalają, przychylając się ???? do żądania stron po przeczytaniu"
4. "Działu 6 w ????? Kodeksu Prawa Małżeństwa"
5. "iż taka ich jest wola. Ogłaszamy w ????? ???? Prawa iż"
6. "ogrodowego zamieszkałego w wsi ?????? ?????"
7. "Hellera ????? ????? mającego lat"
Ad2. - czy tu nie będzie "Gdy o żadnym"?
Ad3. - czy tu nie będzie "a Rodzice niniejszych na obchód tegoż .... ???" ?
Ad4. - czy tu będzie "w Tytule Kodeksu"?
Ostatnio edytowano 07 cze 2023, 11:44 przez
Theofilos, łącznie edytowano 5 razy
07 cze 2023, 09:01
Do Radek.
Ur. Kozielsko 1796
Rodzice nieznani.
W akcie są jeszcze nazwiska Wojciech Chojnacki i Mikołaj Tomaszewski
07 cze 2023, 09:25
Bardzo dziękuję Rafale. Rocznik urodzenia to cenna informacja. Miałem zaś nadzieję, że po "de" widząc "Byczkowski" są tam imiona jej rodziców, ale skoro nie ma to nie ma.

Pozdrawiam bardzo serdecznie,
Radek
07 cze 2023, 11:35
Nic
Ostatnio edytowano 07 cze 2023, 11:49 przez
krambud, łącznie edytowano 1 raz
07 cze 2023, 11:35
Theofilos
1. Strony stawiające... ułożonego miedzy nami
2. Gdy zadnego ...
3. Rodzice niniejszym do tegoż... zatem do zadania stron....
4. Ok.
5. w imieniu prawa...
07 cze 2023, 12:07
Dziękuję bardzo.
Spróbuję jeszcze rozpracować tę resztę i najwyżej jeszcze raz napiszę z prośbą o pomoc.
09 cze 2023, 14:56
Mili forumowicze,
czy po "Młynarz" jest "Osiedły", czy coś innego,
w akcie zgonu zapisanego pod numerem 20 na skanie 39?
Miejscowość Dobrów, wiersz 9.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1826421
09 cze 2023, 17:02
Witam,
Potrzebuję pomocy w odczytaniu tego fragmentu.
https://zupimages.net/viewer.php?id=23/23/ppwh.jpgDzięki za pomoc.
Serdecznie.
09 cze 2023, 17:17
Witaj
Według mnie, chodzi o mężczyznę, katolika, lat 80, który zmarł na zapalenie stawów.
Podpisał się jakiś ??? D. Gaweł.
09 cze 2023, 18:17
Pochował ks. Gaweł.
10 cze 2023, 07:47
czy po "Młynarz" jest "Osiedły", czy coś innego,
Osiedły w Gminie Dobrowskiey...
10 cze 2023, 15:14
Dziękuję bardzo.
18 cze 2023, 09:26
Witam.
Proszę o odczytanie imion z poniższych zapisów:
1- Jan?

2-

3-

4-

Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
18 cze 2023, 10:13
Johannes
Karl Johann
Gertrud
Erwin Eduard
18 cze 2023, 10:56
GrzegorzP napisał(a):Johannes
Karl Johann
Gertrud
Erwin Eduard
Grzegorzu, ślicznie dziękuję.
Kaniewska Małgorzata.
22 cze 2023, 10:28
Bardzo proszę o odczytanie nazwiska Bożeny z trzeciej rubryki.
https://zapodaj.net/plik-8XrQUGwaa1Z góry dziękuję
Maciej Wolff
22 cze 2023, 11:20
Bożena Stanisława.
Była nieślubną córką Stanisławy Nowickiej. Feliks Maćkowiak udzielił jej nazwiska (patrz adnotacja po prawej stronie karty).
Tutaj karta Stanisławy i Bożeny:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 8564088d26
23 cze 2023, 10:10
Bardzo dziękuję.
Czy wiadomo co oznacza w nawiasie przy Poznaniu "Kraj Klin" ?
Pozdrawiam
Maciej Wolff
23 cze 2023, 10:27
MaWo napisał(a):Bardzo dziękuję.
Czy wiadomo co oznacza w nawiasie przy Poznaniu "Kraj Klin" ?
zapewne Krajowa Klinika dla Kobiet, czyli szpital na Polnej
28 lip 2023, 17:07
Do poszukiwań Ireny i Zygmunta.
Proszę o odczytanie ostatniej ulicy, przy której mieszkała Matka Ireny:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/skan/-/skan/d3e30a0f8e772dbc72a1374f9dce8818e8df8373aa706426a61a360de13151c1Dziękuję, już się udało odczytać Schisestrasse - Strzałowa
28 lip 2023, 18:56
Uprzejmie proszę o pomoc w odczytaniu skanu
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 6ad734fbde Skan jest w języku polskim, ale nie mogę sobie z nim poradzić. Chodzi o stronę po lewej stronie i akapit prawej strony.
31 lip 2023, 08:21
Witam
Bardzo proszę o odczytanie nazwiska.
Kazimiera z ...
Dziękuję bardzo - Krzysztof
https://www.dropbox.com/scl/fi/xpeh1qpf ... qs8dj&dl=0
31 lip 2023, 09:41
Witam.
Może Ettmajer?
Cały akt może by lepiej pomógł w porównaniu pierwszej litery.
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
31 lip 2023, 09:45
W takich przypadkach potrzeba więcej tekstu, by porównać pismo i znaleźć podobną literę w innym, ale jakimś znanym nam słowie zapisanym przez tego samego skrybę.
tu widzę zapewne jak Ty:
z ?ttmajerów
ale jaka jest ta pierwsza, lub dwie pierwsze litery, to mógłbym zgadywać, widząc cały akt a najlepiej kilka stron zapisanych przez tego samego pisarza.
Może to Cottmajer, może Cettmajer, może Gttmajer, może Ottmajer itp.
a może pisarz pominął druga literę?
31 lip 2023, 21:07
Dziękuję bardzo.
Że też przegapiłem ten wątek. Sprawdzałem w Genetyce tylko urodzenia i małżeństwa. Sam nie wiem dlaczego pominąłem zgony. Faktycznie to będzie nazwisko Ettmajer. Wszystko pasuje jak w układance. Parafia Długa Kościelna to dobry trop.
Bardzo dziękuję za poradę: P. Markowi, P. Gosi i P. Sławo.
Krzysztof
01 wrz 2023, 21:15
Dobry wieczór,
prosiłbym o pomoc w rozszyfrowaniu tego wpisu. To wpis z księgi metrykalnej Apolinariusa Adamusa Ruszczyńskiego, Ojciec Laurentius Ruszczyński, Matka Nepomucena Cembrowicz. Miejscowość Objezierze, data też czytelna ale cała reszta , mam problem.
Dziękuję z góry
https://drive.google.com/file/d/1AbNoc3 ... sp=sharing
01 wrz 2023, 21:18
Dobry wieczór,
Proszę o pomoc w odszyfrowaniu wpisu. Marta Angela Ryszczyńska Ojciec Laurentius matka Nepomucena Cembrowicz. Objezierze , reszty nie mogę odczytać. Dziękuję z góry.
https://drive.google.com/file/d/1I8PfPp ... sp=sharing
01 wrz 2023, 21:23
Dobry wieczór,
Proszę o wsparcie w zakresie odczytania wpisu. Konkretnie chodzi o Ślub Laurentiusa Ruszczyńskiego oraz Nepomuceny Cembrowiczówny. Dziękuję z góry i pozdrawiam.
https://drive.google.com/file/d/1eg-HOU ... sp=sharing
01 wrz 2023, 21:39
Wszystkie linki, które podajesz, są dostępne tylko po zalogowaniu.
02 wrz 2023, 21:27
Przepraszam najmocniej. Zaraz postaram się to naprawić.
02 wrz 2023, 21:41
Szanowni,
Proszę o wsparcie w odszyfrowaniu metryki Apolinarego Ruszczyńskiego.
Objezierze i rok odczytałem. Apolinaris, Laurenti Ruszczyński Nepomucena (co pomiędzy nie wiem) Cembrowicz .
Mam nadzieję, że tym razem link zadziała.
Z góry dziękuję
https://zapodaj.net/plik-eHROR8ziuK
02 wrz 2023, 21:48
Szanowni,
Proszę o wsparcie w rozszyfrowaniu - Metryka Marta Angela Ruszczyńśka.
Rozszyfrowałem Objezierze, Laurenti Ruszczyński, Nepomucena Cembrowicz, Turno.
Z góry dziękuję za wsparcie i pozdrawiam
https://zapodaj.net/plik-wbrN87rth9
02 wrz 2023, 21:56
Szanowni,
Proszę o wsparcie w odczytaniu i tłumaczeniu,
chodzi o wpis dotyczący Ślubu Laurentiusa Ruszczyńskiego i Nepomuceny Cembrowiczówny
Odczytałem , że to matrymonium inter Laurentius Ruszczyńśki 29 Laurenti i Rosalia Ruszczyńscy
Nepomucena Cembrowicz 19 ?
https://zapodaj.net/plik-yE3fD2Q7vdDzięki z góry i pozdrawiam
03 wrz 2023, 07:54
TomaszGawrysiak napisał(a):Szanowni,
Proszę o wsparcie w rozszyfrowaniu - Metryka Marta Angela Ruszczyńśka.
Rozszyfrowałem Objezierze, Laurenti Ruszczyński, Nepomucena Cembrowicz, Turno.
Z góry dziękuję za wsparcie i pozdrawiam
https://zapodaj.net/plik-wbrN87rth9
Akt chrztu dziewczynki o imionach Marta Aniela, rodzice : Warzyniec Rosaczyński sługa dworski i Nepomucena Cembrowicz
Chrzestni:
Posiadacz ziemski Adam Turno wojski WP z Objezierza i Klementyna Grabowska dziedziczka Łukowa
W akcie ślubu ta sama para, ale nazwisko zapisano Ruszczyński, więc w akcie chrztu wpisujący popełnił błąd.
Tu jest strona tłumaczeń z łaciny.
viewforum.php?f=14
03 wrz 2023, 20:53
Dziękuję Panu Bardzo,
Nawet nie wie Pan, jak bardzo mi Pan pomógł. Wawrzyniec , to mój pra pra pra Dziadek po kądzieli.
Jeśli był on sługą Dworu w Objezierzu a Adam Turno był chrzestnym jego dzieci, to znaczy, że mój pra pra pra dziadek musiał poznać Adama Mickiewicza. Był sługą dworu, w czasie gdy na tym dworze przebywał Adam Mickiewicz, sprowadzony właśnie przez Adama Turno. Jeszcze ciekawostka - podobno Adam Mickiewicz nigdy nie był ani w Warszawie ani w Krakowie a w Objezierzu dwa razy. Historia Adama Turno też jest ciekawa.
Oczywiście kolejne zapytania będę kierował na grupie łacińskiej
03 wrz 2023, 21:14
TomaszGawrysiak napisał(a):Dziękuję Panu Bardzo,
Nawet nie wie Pan, jak bardzo mi Pan pomógł. Wawrzyniec , to mój pra pra pra Dziadek po kądzieli.
Jeśli był on sługą Dworu w Objezierzu a Adam Turno był chrzestnym jego dzieci, to znaczy, że mój pra pra pra dziadek musiał poznać Adama Mickiewicza. Był sługą dworu, w czasie gdy na tym dworze przebywał Adam Mickiewicz, sprowadzony właśnie przez Adama Turno. Jeszcze ciekawostka - podobno Adam Mickiewicz nigdy nie był ani w Warszawie ani w Krakowie a w Objezierzu dwa razy. Historia Adama Turno też jest ciekawa.
Oczywiście kolejne zapytania będę kierował na grupie łacińskiej

Wawrzyniec Ruszczyński był synem Wawrzyńca i Rozalii Ruszczyńskich ze Śremu - z aktu ślubu.
Sprawdziłem roczniki 1792/1793 i nie znalazłem chrztu Wawrzyńca w par. Śrem, chyba, że coś przeoczyłem.
03 wrz 2023, 22:26
Dzięki za wsparcie. Przy okazji tych poszukiwań genealogicznych, szukam potwierdzenia legendy rodzinnej. Dwóch braci, po wojennej zawierusze do Wielkopolski przywiózł Hrabia Turno. Przyjechali ze wschodu a nazywali się Ruszczyc. Jeden z nich spolszczył nazwisko na Ruszczyński. Póki co odnajduję powiązania z rodziną Turno. Służba w pałacu u Turnów, Chrzestni - Turnowie. Coś jest na rzeczy. Natomiast jak zweryfikować resztę. Póki co, na początek rodzinne informacje, potem familysearch, następnie biblioteka uniwersytecka i dokumenty źródłowe z Familysearch i WTG Gniazdo.
Podejrzewam, że jeśli historia jest prawdziwa , to będzie chodzić o Wawrzyńca - męża Rozalii. Familysearch szacuje datę jego urodzin na 1768 rok.
04 wrz 2023, 07:04
TomaszGawrysiak napisał(a):Dzięki za wsparcie. Przy okazji tych poszukiwań genealogicznych, szukam potwierdzenia legendy rodzinnej. Dwóch braci, po wojennej zawierusze do Wielkopolski przywiózł Hrabia Turno. Przyjechali ze wschodu a nazywali się Ruszczyc. Jeden z nich spolszczył nazwisko na Ruszczyński. Póki co odnajduję powiązania z rodziną Turno. Służba w pałacu u Turnów, Chrzestni - Turnowie. Coś jest na rzeczy. Natomiast jak zweryfikować resztę. Póki co, na początek rodzinne informacje, potem familysearch, następnie biblioteka uniwersytecka i dokumenty źródłowe z Familysearch i WTG Gniazdo.
Podejrzewam, że jeśli historia jest prawdziwa , to będzie chodzić o Wawrzyńca - męża Rozalii. Familysearch szacuje datę jego urodzin na 1768 rok.
Z aktu ślubu wynika, że Ruszczyńscy pochodzili ze Śremu, a nie ze wschodu i prawdopodobnie byli mieszczanami, a nie szlachtą z rodowym pierścieniem jak sugeruje legenda rodzinna. Co ma Turno do mieszczan śremskich?
Moja babcia po mieczu też opowiadała różne niestworzone historie, mieliśmy się wywodzić ze szlachty, a okazało się, że mamy korzenie chłopsko-mieszczańskie.
W sprawie Ruszczyńskich zwróć się do Wojtka Lisa o nicku Koszuciak, Śrem to jego tereny i z tego co mówił ma zrobione indeksy tej parafii, więc łatwiej w nich może poszukać, niż przeszukiwanie skanów, bo to duża parafia.
04 wrz 2023, 12:41
Mimo wszystko będę prowadził śledztwo, w sprawie rodzinnej historii.
Jak pisałem wcześniej dzięki Wam udało mi się ustalić powiązania z Turno. Wawrzyniec i jego córka byli Sługami u Turnów. Jeden z synów Wawrzyńca był ekonomem w majątku Turnów. Marta Aniela - za ojca chrzestnego miała Adma Turno.
Dlatego, te związki bez dyskusyjnie są. Oczywiście prawdopodobnym jest, że sługa lub jego dzieci wymyślili historię z pierścieniem.
Jasnym też jest dla mnie, że nawet jeśli, by się okazało, że to nie mieszczanie a szlachta, to wiadomo, że to gołota:)
Jeszcze mnie Pan nie przekonał, wierzę w tą ubogą szlacheckość Ruszczyńskich
Dziękuję bardzo za namiar na kolegę , specjalistę od śremskich dokumentów.
Pytanie mam jeszcze o Nepomucene Cembrowicz i o Rozalię, żonę starszego z Wawrzyńców. Czy wiadomo skąd pochodziły? i jak nazywali się rodzice. Nepomuceny - wg Familysearch Matieu i Barbara z Chakoszeskich (najprawdopodobniej błąd w odczycie lub zapisie) . O rozalii nie wiem nic.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
04 wrz 2023, 15:18
No cóż, niektórzy szukają przodków, kimkolwiek by nie byli, a inni korzeni szlacheckich

Życzę powodzenia.
04 wrz 2023, 16:33
Panie Henryku,
Poszukuję przodków kimkolwiek, by oni nie byli

, mimo mojego czysto szlacheckiego nazwiska - Gawrysiak

.
Natomiast legendę rodzinną, która co najmniej od 4 pokoleń jest opowiadana w rodzinie, muszę rozszyfrować

.
04 wrz 2023, 17:35
Właśnie indeksują par. Ostroróg i występuje tu nazwisko Gawrysiak, ale niewiele mają wspólnego ze szlachtą i wywodzą się od Gawła
https://parenting.pl/gawel
04 wrz 2023, 20:31

niestety Gawrysiakowie wywodzą się z zaboru rosyjskiego. Tam z dokumentami jest znacznie trudniej. Familysearch nic nie znajduje. Konkretnie Przedecz i okoliczne wioski. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że tam w okolicy nazwisko Gawrysiak jest bardzo popularne - co drugi Gawrysiak.
W kwestii Gawła - ciekawe. Jeśli chodzi o etymologię nazwiska, słyszałem dwie hipotezy.
1. od Gabrysia - początkowo było Gabrysiak i z jakiegoś powodu zmieniono na Gawrysiak.
2. od niedźwiedziej Gawry.
Odnalazłem jednak brata Dziadka - Stanisława, który wyemigrował do USA, tam już pozostał i założył rodzinę. Tutaj kilka źródeł podaje Familysearch plus archiwa Ellis Island.
04 wrz 2023, 23:40
Co Pan Panie Tadeuszu wypisuje ????
Cała dokumentacja Przedcza jest dostępna w internecie . I ta rosyjska od 1867 roku i przebogata znacznie bogatsza niż w innych zaborach .
Będę Przedecz indeksował .
W rosyjskich metrykach jest wpisane ,że słońce świeciło a pies szczekał .
O co chodzi z pochodzeniem tych Gawrysiaków ???
Jak Pan dojdzie do 1400-1500 roku to pewnie wtedy może Pan coś powiedzieć od czego pochodzi nazwisko .
A i to wątpliwe bo Taszycki nasz Guru od nazwisk polskich to lata 1300-1400 .
W 1500 roku połowa mieszkańców naszych ziem już była chrześcijanami .
Nie wiadomo jakiego wyznania byli Pana przodkowie . W niektórych Kulturach nazwiska były od dawna a w niektórych nie .
Ale jedno jest pewne ,że od mniej więcej 1585 roku ta druga połowa chrześcijan miała pełne imiona i nazwiska więc trzeba szukać znacznie wcześniej .Gorzej z tą drugą połową bo innego pisma oprócz łaciny kościelnej w POlsce nie było ---oczywiście pisanej . Bo mówiona nas nie interesuje , bo się nie zachowała .
Czort wie od czego postało nazwisko . Przodkowie mojej żony mieli protoplastę Francuza Gabriela ale o takim nazwisku ,które było do niewymówienia w Polsce a przyjęli nazwisko nie po nim ale po miejscu Mączewski bo miejsce nazywało się Mączewo .
Moje nazwisko jak ustalił S.Kauffmann oznacza osadnika walijskiego . I tak jest bo mam badania genetyczne DNA po linii oczywiście żeńskiej .
===================================================
ps
Kto ma szczęście jak ja mieć opracowanie socjotopograficzne to tam znajdzie swoje nazwiska z tych lat .
Ja urodziłem się w Lutomiersku i mam bo kupiłem piękne opracowanie Socjotopografia Lutomierska .
A to prawie 1000 stron dokumentacji prawie co do mieszkańca .
Kompletnie Pana wpis jest dziwny .
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Toruń Łódź
05 wrz 2023, 07:14
Panie Ryszardzie,
Dziękuję za cenne uwagi. Jeśli będzie Pan dysponował zindeksowaną przedecką okolicą, to chętnie skorzystam. np. Józef Gawrysiak, urodzony w 1910 roku.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.