16 gru 2010, 20:24
16 gru 2010, 20:33
16 gru 2010, 21:44
16 gru 2010, 22:07
Ela z Pojezierza napisał(a):Krysiu !
Poczytaj u góry,ja pomyłkowo post o Gwiazdorze i Wigili tu wpisałam ,ale już go przeniosłam prawidłowo a tu pozostają KLUSKI Wigilijne z Wielkopolski
Mak gotuje 30 min w mleku na bardzo malutkim ogniu i mieszam,by sie nie przypalił.
Następnie na gazę,kórą wykładam na sicie,by mak nie przeleciał .
Robie ,to wieczorem i mak do rana pozostawiam na sitku.
Rano w Wigilie ,na świeżo robie kluski .Twoja babcia ma racje ,te kluski to takie mini-mini-mini kopytka,ja to nazywam grubszym makaronem-kluskami.Moja bacia to nawet robiła te kluski w ręku ,tak kulała w dłoni ,szło jej sprytnie.Potem gotowane w osolonej lekko wodzie,Jak wypłyną ,parę chwil sie zagotują i na cedzak,przelać wodą.
Jak masz wątpliwości pytaj ,nie krepuj się.
Ela
28 cze 2020, 09:08
28 cze 2020, 13:35
Mozets napisał(a):...
Z kolei ci z "cyntralny polski" podśmichiwali się z Poznaniaków, "dlaczego nie było u nich partyzantki" i chichotali , że : "Niemcy nie pozwalali"...