Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 23 sie 2025, 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sie 2025, 15:35 

Witam
Mój prapradziadek, Franciszek Nitschke, był młynarzem w Mokronos, podobnie jak jego ojciec i dziadek od 1800 roku. Prawdopodobnie miał swój dom obok młyna. Moja mama, będąc małą dziewczynką, przyjechała tam przed wojną i została przyjęta wraz z rodzicami. Odbudowuję historię mojej rodziny i ponieważ w październiku przyjadę do Wielkopolski, chciałbym odnaleźć te miejsca. Mam mgliste pojęcie o lokalizacji młyna na podstawie starej mapy. Czy ktoś ma pomysł, jak pogłębić te poszukiwania? Napisać do urzędu gminy Koźmin?
Z góry dziękuję za pomysły :)

PostNapisane: 18 sie 2025, 19:34 

jlk17 napisał(a):
Witam
Mój prapradziadek, Franciszek Nitschke, był młynarzem w Mokronos, podobnie jak jego ojciec i dziadek od 1800 roku. Prawdopodobnie miał swój dom obok młyna. Moja mama, będąc małą dziewczynką, przyjechała tam przed wojną i została przyjęta wraz z rodzicami. Odbudowuję historię mojej rodziny i ponieważ w październiku przyjadę do Wielkopolski, chciałbym odnaleźć te miejsca. Mam mgliste pojęcie o lokalizacji młyna na podstawie starej mapy. Czy ktoś ma pomysł, jak pogłębić te poszukiwania? Napisać do urzędu gminy Koźmin?
Z góry dziękuję za pomysły :)

Jadąc z Mokronosa w kierunku Kaczejgórki, za szkołą w lewo i do końca ulicą.
Piotr z Poznania

PostNapisane: 18 sie 2025, 20:05 

wg starych i nowych map wychodzi , że obecny adres to Mokronos 30.
Adres z geoportal 2.

Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: 18 sie 2025, 20:28 

Wiatrak Koźlak, Mokronos 30:
https://zabytek.pl/pl/obiekty/wiatrak-kozlak-676992

Tutaj opis i historia wiatraka:
https://zabytek.pl/pl/obiekty/wiatrak-k ... N.134813/2

PostNapisane: 19 sie 2025, 07:06 

Bardzo dziękuję Januszowi i Grégoriusowi za szybką odpowiedź. Doszedłem do wniosku, że znajdował się mniej więcej w tym miejscu, ale teraz mam bardzo dokładne informacje.
Mam list od mojego pradziadka z 1926 roku, w którym pisze, że pożyczył ojcu pieniądze na naprawę młyna. Opuścił pracę na 15 dni, aby pomóc mu w naprawie. Teraz obawiam się, że niewiele z tego pozostało. Poinformuję o tym stronę zabitek.pl
Jeszcze raz dziękuję :D

PostNapisane: 19 sie 2025, 12:59 

Kartoteka miasta Poznania: Nitschke - Dobra
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... d0af27dfc5

PostNapisane: 21 sie 2025, 14:03 

Dziękuję za link. Znalazłem już tę kartę na stronie https://e-kartoteka.net/pl/

Na tej mapie znajduje się opis rodziny mojego pradziadka Franciszka (daty urodzenia są nieprawidłowe, ale było to powszechne na mapach). Nie jestem jednak pewien, czy prawidłowo interpretuję przyjazdy i wyjazdy do Poznania. Interpretuję te informacje w następujący sposób:
Przyjazd z Essen 3 marca 2009 r. i wyjazd do Essen 6 marca 2009 r.
Przyjazd z Essen 1 maja 2009 r. i wyjazd do Koźmina 15 stycznia 2010 r. (na ślub swojej siostry)
Co o tym sądzisz?

PostNapisane: 22 sie 2025, 11:13 

Ja widzę dwa przyjazdy: 3.03.1909 r. z Kray (obecnie dzielnica Essen) i 6.03.1909 r. z Steele (również obecnie dzielnica Essen) na ulicę Frydrychowską 15 (Friedrichstraße, późniejsza nazwa - ulica Pocztowa, obecnie - ulica 23 Lutego).
Być może jeden przyjazd dotyczył matki z dzieckiem, drugi - Franciszka.
Steele to również miejsce urodzenia Zofii w 1906 roku.

1.05 1909 wyjazd z ulicy Frydrychowskiej 15 na ulicę Kościelną 20? (Kirchstraße).
W pobliżu tego miejsca dnia 28.11.1909 r. w kościele Najświętszego Serca Jezusa i Świętego Floriana w Poznaniu (Ulica Kościelna 3) http://nsj.archpoznan.pl/ odbył się chrzest Mieczysława (urodzonego 24.11.1909 r.)

15 01.1910 wyjazd z ulicy Kościelnej do Koźmina.

PostNapisane: 22 sie 2025, 22:16 

Rzeczywiście, Franciszek, syn ostatniego młynarza z Mokronosa, pracował jako górnik w Essen. Ożenił się po raz pierwszy przed 1906 r., ale nie mam żadnych informacji na temat jego żony ani miejsca ślubu. W każdym razie para miała córkę Sophię, która urodziła się 5 listopada 1906 r. w Essen (Steele). Prawdopodobnie matka zmarła podczas porodu. Franciszek ożenił się ponownie w Koźminie 27 sierpnia 1907 r. z Marianną Dobrą.
Nie zauważyłem, że przybycie 3 marca 1909 r. dotyczyło tylko Marianny, żony, i Sophii, córki. Być może Franciszek już tam był? A może 6 marca Franciszek dołączył do nich w Poznaniu. Franciszek ma dwóch braci, którzy mieszkają w Poznaniu.

W związku z tym 1 maja przeprowadzają się na ulicę Kościelną. 24 listopada rodzi się Mieczysław. Nie wiem jednak, skąd wziąłeś datę i miejsce chrztu?

Następnie 15 stycznia 1910 r. cała rodzina wyjeżdża do Koźmina, gdzie 21 stycznia siostra Franciszka bierze ślub. Z pewnością w tym okresie poczęli dziecko, ponieważ 16 października 1910 r. w Suderwich (dzielnica Recklinghausen) urodziła się mała Maria, która jednak przeżyła tylko kilka godzin.
W 1912 roku urodziła się moja babcia w Suderwich.
Ponieważ w październiku wybieram się do Poznania, Mokronosa i innych miejsc urodzenia moich przodków, poszukam tych ulic.

Bardzo dziękuję Grzegorzowi za rozszyfrowanie tego tekstu. Znalazłem już sporo informacji, ale teraz są one znacznie dokładniejsze :)
W rzeczywistości do niemieckich aktów używam Transkribus, a do poszukiwań w aktach Matricula: https://data.matricula-online.eu/en/

Czy możesz mi wyjaśnić, w jaki sposób znalazłeś akt chrztu Mieczysława?

Bardzo dziękuję.

Strefa czasowa: UTC + 1